3 tips voor een betere time management 

Mogelijk denk je dat time management gaat over het beheren van je tijd, maar eigenlijk gaat het meer over het beheren van jezelf. Iedereen heeft immers elke dag 24 uur, maar hoe goed we die tijd gebruiken, ligt volledig aan ons. Er zijn diverse time management tips die de manier waarop je werkt verbeteren, terwijl ze ook kunnen helpen om je tegen afleiding te beschermen. Om jezelf beter te beheren, kun je de volgende adviezen toepassen. 

Houd een takenlijst bij 

Nee, deze tip is niet baanbrekend, maar krachtig is het wel, vooral als je productiever wilt worden. Bij time management training krijg je dan ook altijd het advies om een takenlijst bij te gaan houden. Hierbij moet je diverse taken gebruiken. Denk aan de dringende taken die je snel moet uitvoeren, maar ook grotere taken waar je misschien wel weken mee bezig bent. Door een vaste lijst met taken bij te houden, ben je bewust van waar je aan werkt en wat je precies moet doen. Dwaalt je geest af of zie je door de bomen het bos niet meer omdat je zoveel klussen hebt? Kijk dan snel even op de takenlijst! 

Rangschik je taken

De eerste stap naar een betere time management is het maken van een takenlijst, maar je bent nog niet klaar. Het is namelijk verstandig om de taken te prioriteren. Door dit te doen, kun je tijdens je dag de activiteiten in volgorde van belangrijkheid doen. De taken met de hoogste prioriteit kun je dan dus het eerst, om vervolgens dingen te doen die minder belangrijk zijn maar alsnog een plekje op je takenlijst hebben gekregen. De taken rangschikken kan lastig zijn, het helpt om hiervoor een time management matrix te gebruiken. Maak dit zelf of gebruik een template van het internet.

Houd je tijd bij

Je kunt je time management niet verbeteren als je niet weet hoe je de 24 uren die je elke dag hebt gebruikt. Het bijhouden van je tijd is hiervoor nodig, dit geeft je inzicht en het zelfbewustzijn om aanpassingen aan te brengen. Volg je een cursus thuiswerken? Je moet dan dus bijhouden hoe lang dit precies duurt, net als alle andere taken die je uitvoert. Het is slim om hiervoor een automatische tracking-app te gebruiken, dit registreert alle details van hoe je je dag doorbrengt zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen.