Het juiste stickermateriaal kiezen

Wist je dat er veel mogelijkheden zijn voor materiaal voor stickers? Bij het bepalen van het materiaal moet je rekening houden met waar de stickers terecht komen en met de omgeving. Als je bijvoorbeeld stickers op waterflessen plakt, moeten die stickers waterdicht zijn, anders lossen ze op bij het wassen. In deze blog gaan we in op het materiaal waar stickers van gemaakt kunnen zijn evenals de verschillende vormen.

Stickermateriaal is meestal gemaakt van vinyl of papier. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

Papieren stickers:

  • Alleen voor kortdurend gebruik en binnenshuis
  • Niet waterdicht
  • Verkrijgbaar in vele kleuren

Vinylstickers:

  • Duurzaam en waterdicht
  • UV-beschermd, zodat de inkt niet vervaagt
  • Geschikt voor binnen- en buitengebruik
  • Talrijke kleuren, afwerkingen en vormen om uit te kiezen
  • Krasbestendig met een gelamineerde laag

Op basis van jouw specifieke toepassing van de stickers kun je het beste materiaal bepalen. In bijna elk scenario is vinyl de beste optie. Niet al het vinyl voor de productie van stickers is echter hetzelfde. 

Stickerlijm is ook belangrijk

Als je online stickers op maat koopt, wil je er zeker van zijn dat ze goed blijven plakken. Er zijn verschillende soorten lijm en sommige stickerbedrijven bieden verwijderbare of permanente lijm aan. Er bestaat ook lijm met beide mogelijkheden. Vinylstickers hebben een waterdichte kleeflaag om te voorkomen dat de randen loskomen bij blootstelling aan vocht. De hechting is sterk maar gemakkelijk te verwijderen en laat geen resten achter.

De verschillende stickervormen en -uitsnijdingen

Gepersonaliseerde stickers zijn verkrijgbaar in standaardvormen zoals cirkels, ovalen, rechthoeken en vierkanten. Er zijn ook opties die het daadwerkelijke ontwerp op de sticker schetsen. Gestanste stickers worden door de achterkant precies op de afbeelding of woorden uitgesneden. Kiss cut-stickers zijn vergelijkbaar, maar kunnen worden losgemaakt van een standaard achterkant. Die-cut is meestal het beste voor individuele stickerbehoeften, terwijl kiss-cut-vellen beter zijn voor massaal gebruik.

Je kunt jouw stickers ook op vel kopen, ideaal om te gebruiken als etiketten voor producten of verpakkingen. Een andere optie is een stickerrol met perforatie tussen elke sticker. 

Laten we eens kijken hoe printers deze stickers maken en waar je op moet letten bij het kopen van aangepaste stickervellen.

Wat zijn op maat gesneden stickervellen?

Op maat gesneden stickers kunnen de gestanste of kiss-cut stickers zijn. Die-cut en kiss-cut stickers hebben één belangrijk onderscheid. Gestanste stickers hebben een aangepaste vorm, meestal de omtrek van het ontwerp. Het kan bijvoorbeeld scherpe hoeken en afgeronde gebieden hebben. Gestanste stickers gaan langs de rand van de kunst door zowel het vinyl als de achterkant.

 

Kiss cut-stickers zijn vergelijkbaar. Ze hebben dezelfde uitsparing als het ontwerp van de sticker. Het verschil is dat de achterkant niet de “snit” heeft. Hierdoor zijn ze afpelbaar.

Op maat gesneden stickerproductie vindt plaats met behulp van snelle lagen, dus elke snede is identiek en exact. Kies voor hoogwaardig 3M-vinyl omdat het dik, duurzaam en aantrekkelijk is.