Kartonnen doos – klassieker bij elk transport

Ze staan ook graag op zolder maar doen hun goede werk vooral reizend. Kartonnen dozen zijn handzaam en toch groot genoeg om er vele producten mee te verzenden. Dat karton is tegenwoordig bijna altijd golfkarton omdat dit type karton veel meer stevigheid biedt dan enkelplaats karton. Het ribbeltje tussen de platen karton geeft kracht en stevigheid aan de doos. Karton is behoorlijk milieuvriendelijk. Het bestaat uit papier dat zelf al weer gerecycled is, en uit zetmeellijm en houtpulp. Niets mis mee dus om als ‘groendenker’ karton te benutten. In de enorme toename van e-commerce is de doos ook een heel noodzakelijke verpakking geworden. Van een kleine harddisk tot een tandemfiets, alles gaat met een kartonnen doos van webshop naar klant.

Niet meer karton dan nodig is

Een kartonnen doos is bijna nooit rond. De hoekige doos is in vele standaardmaten te koop. Heb je een aardig volume aan dozen nodig, dan kun je ze ook in je eigen maten bestellen. Waarom een doos zo vierkant of rechthoekig is? Neem nou het voorbeeld van een pizzadoos, plat en hoekig. Waarom geen ronde doos want een pizza is toch ook rond? Daar zit een economisch dingetje achter. Een ronde doos vraagt namelijk om meer karton dan een hoekige. Ook het stapelen van dozen gaat veel beter als ze als rechthoekige ‘bouwstenen’ zijn uitgevoerd. 

Een kartonnen doos moet het hebben van z’n golfribbels

Het gaat natuurlijk niet om de ‘looks’ van een kartonnen doos. De belangrijkste functie van deze verpakking is een beschermende. De te verzenden spullen hebben in het hart van een doos meer kans om onbeschadigd bij de klant aan te komen dan in een plastic zak. Een goede aankomst is belangrijk want dat scheelt aan retourzendingen en dus aan de verkleining van je winstmarge. Wel is het van belang om je producten af te stemmen op het volume van de doos. Zijn je artikelen snel stuk? Dan heb je eerst ook beschermend verpakkingsmateriaal nodig zoals schuimpinda’s of noppenfolie. Dat materiaal moet ook allemaal in de doos passen. Bovendien kies je bij delicate producten ook voor extra stevige kartondozen. Met een ‘huid’ van dubbel golfkarton. Of zelfs drielaags karton. Die dozen kunnen nogal wat stootjes hebben en raken niet snel uit de vorm, wat je er ook bovenop gaat zetten.

Stem formaat van artikel af op grootte kartonnen doos

Vervoerskosten zijn vaak gekoppeld aan het gewicht van pakketjes. Een slimme ondernemer zorgt er dan ook voor dat er niet teveel gewicht bijkomt door verpakkingsmateriaal. Met het lichte karton is de keuze dan snel gemaakt. Een doos met noppenfolie weegt er niet echt in zodat je bespaart op verzendkosten. Zelfs dozen van driedubbel golfkarton zijn nog licht. Probeer het artikel dat je verstuurt zo goed mogelijk af te stemmen op de doos. Een doos met daarin twee drinkbekers, omgeven door liefst drie emmers aan schuimpinda’s is teveel van het goede. Dat wordt dan een grabbelton zodra die is afgeleverd. En zoveel schuimpinda’s zorgen niet voor een extra bescherming. 

Kies het juiste type doos

Er is een heel uitgebreid assortiment aan standaard dozen. De kartonnen doos komt in vele gedaantes: als verhuisdoos, magazijndoos, palletdoos, geschenkdoos, noem maar op. Kies kartonnen verpakkingen die goed passen en goed de producten die jij de deur uit stuurt beschermen.