Er is geen dynamischer beeld dan een reddingsboot die op volle zee door de golven zwoegt, op weg om mensen te redden. Dat is de heroïsche kant. Er is geen dramatischer filmbeeld dan te weinig reddingsboten op een oceaanstomer zodat, wanneer die zinkt, te veel mensen een plekje proberen te bemachtigen op een van de reddingsboten. De film Titanic gaf dat drama beeld. Reddingsboten zijn vandaag de dag geen uit de kluiten gewassen roeiboten meer, natuurlijk. Ze tonen zich nu in wind en weer als rubberboten met oersterke rompen. Een reddingsboot is nu als RIB uitgevoerd: een Rigid Inflatable Boat.
Het gevaar van water met een reddingsboot bestrijden
Anders dan bij een gewone boot ligt het zwaartekrachtpunt van een rescue boat een stuk lager. Dat scheelt in het vermogen van de RIB, vooral als het weer ruig wordt en de golven hoog slaan. Dit is een sublieme kwaliteit van zo’n boot die vaak zelfs met een lek geraakte romp nog wel heelhuids de havenkant kan raken.
Drenkeling ahoy!
Hoog in het vaandel van een reddingsboot staat zijn doel: drenkelingen redden. Ook de Nederlandse KNRM heeft daarvoor RIB’s in de vaart. Die kunnen wel tot 32 knopen snelheid genereren. De Britse collega’s van de RNLI hebben ook rescue boats in dezelfde stijl. En jij kunt als bedrijf ook reddingsboten voor je projecten en activiteiten inzetten. Natuurlijk niet om het personeel een dagje lekker te laten raften of er een plezierig werk uitje van te maken. Een RIB huur je puur zakelijk, omdat de veiligheid van je activiteiten dat noodzakelijk maakt. Daarom huur je er vaak ook een gespecialiseerd rescue team bij. Inclusief schipper. De RIB’s die je kunt huren hebben standaard aan boord:
- volwaardige EHBO-koffer
- reddingslijn
- rescue board
- automatische externe defibrillator (een AED)
Veiligheid verkiezen met een reddingsboot
In de lage landen ben je nooit ver van een waterkant. De Nederlandse agenda voor wateractiviteiten is dan ook goed gevuld. Van waterfeesten tot festivals, van water gerelateerde evenementen tot watersport wedstrijden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er zijn wel heel veel mensen vlak bij elkaar aan of op het water bezig. En waar mensenmassa’s samendrommen, loopt ook het gevaar natuurlijk op dat er iets mis kan gaan. Organisatoren van dit soort happenings zijn verantwoordelijk voor voldoende veiligheid. En surveillance hoort daarbij. Vandaar de link met een RIB inclusief reddingsteam. Die hoort aanwezig te zijn bij grote evenementen, al was het maar als back-up. Ook bij minder feestelijke gelegenheden zoals patrouillering, inspectie of goederenvervoer over het water kan een RIB met team een noodzakelijk versterkend element zijn.
Zakelijk ingedekt
Een volwaardige reddingsboot gaat altijd gepaard met een goed ingewerkt team. Een team dat voortdurend alert is op het redden van drenkelingen. Van binnenhalen tot aan mond-op-mond beademing. Je huurt dus een RIB bij Werkboot met een bemanning die je waterevenement of commerciële wateractiviteit tot en met ondersteunt. Het is dan ook logisch dat de RIB veelal gehuurd wordt door politie, brandweer of bedrijven die veel met water van doen te hebben zoals Ballast Nedam of Boskalis.