Tips om te studeren zonder lening

Studeren is steeds duurder geworden, waardoor veel studenten lenen. Toch is lenen niet altijd nodig. Wil je je studententijd overleven zonder lening? Lees dan snel verder.

Zoek een bijbaan

Studeren is helaas niet gratis. Als je niet wilt lenen moet je gaan werken. Zoek daarom een bijbaan. Zoek een bijbaan met het hoogste salaris. Natuurlijk moet je ergens beginnen, maar probeer het meeste eruit te halen. Kies ook een bijbaan die goed is voor je toekomst. Het beste is het om een bijbaan te kiezen die past bij de studie die je volgt. Zo kun je ervaring opdoen én kan je makkelijker doorstromen naar een (bij)baan met een hogere salaris. Denk dus altijd bewust na over de stap die je zet in je carrière. Merk je dat je werkgever erg tevreden over je is? Solliciteer dan ook regelmatig bij andere organisaties om na te gaan hoeveel je waard bent. Vervolgens kun je deze informatie gebruiken als je wilt onderhandelen over een hoger salaris. Gebruik je een auto voor je werk? Laat dan je bedrijfswagen verzekeren. Dit kan voordelig via 123bestelautoverzekering.nl.

Ga nevenactiviteiten doen

Naast geld verdienen via een bijbaan kun je ook nevenactiviteiten doen. Dit kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of deelnemen aan een studentenraad zijn. Voor deze activiteiten krijg je een vergoeding. Als deze vergoeding onder een bepaald bedrag blijft hoef je hier geen belasting over te betalen. Hierdoor kun je snel wat extra geld verdienen. Bovendien is het erg goed om nevenactiviteiten op je cv te zetten. Werkgevers vinden het vaak belangrijk dat je nevenactiviteiten hebt gedaan. Dit kan je kans dus op een (bij)baan vergroten en kan je ook gebruiken als onderbouwing tijdens het onderhandelen over je salaris.

De basisbeurs

Volgend jaar is de basisbeurs weer terug. In theorie is dit wel een lening. Als je een bachelor behaalt binnen 10 jaar wordt deze lening echter weggescholden. Ben je er zeker van dat je een hbo- of wo-studie wilt afronden? Dan kun je gebruikmaken van de basisbeurs. Als je eerste studie niet de goede keuze is, heb je namelijk nog tijd om over te stappen naar een andere studie. Je hebt immers 10 jaar de tijd om af te studeren. Ga ook na of je recht hebt op een aanvullende beurs. Je hebt hier recht op als het gezamenlijke inkomen van je ouders onder een bepaalde grens is. 

 

Onderzoek ook of je een baan bij je studie kunt krijgen. Vaak zijn deze banen beter betaald en flexibeler, waardoor je makkelijker je studie met werk kan combineren. Je studie moet immers niet leiden onder je werk! Bouw ook een buffer op voor tijdens drukke periodes, zoals tentamenweken.